Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας ανεξάρτητος, κατάλληλα εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος διαμεσολαβητής σας βοηθά να ρυθμίσετε, συναινετικά, θέματα που αφορούν στα παιδιά, καθώς και οικονομικά ζητήματα, μετά τον χωρισμό.

Η οικογενειακή  διαμεσολάβηση μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη όταν παρουσιάζεται η ανάγκη αναθεώρησης συμφωνιών που συνήψατε στο παρελθόν, ειδικά όταν μεγαλώνουν τα παιδιά σας. Η οικογενειακή  διαμεσολάβηση σας βοηθά να διατηρείτε τον έλεγχο των καταστάσεων. Κανείς δεν θα σας επιβάλει να κάνετε τίποτα ενάντια στις επιθυμίες σας.

Ο οικογενειακός διαμεσολαβητής θα σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση που να ταιριάζει και στους δύο και θα σας εξηγήσει τι πρέπει να συμβεί, για να κάνετε μια συμφωνία μεταξύ σας που θα είναι νομικά δεσμευτική.

Οι Πιστοποιημένοι Οικογενειακοί Διαμεσολαβητές βοηθούν χιλιάδες οικογένειες να συμφωνήσουν σε οικονομικές διευθετήσεις μετά τον χωρισμό και να έρθουν σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία όσον αφορά στην επιμέλεια και τη διατροφή των παιδιών. Η διαδικασία είναι λιγότερο αγχωτική και πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με το δικαστήριο και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Οι οικογενειακοί διαμεσολαβητές συνεργάζονται στα διαζύγια ζευγαριών με τρόπους ευέλικτους και προσαρμοσμένους στην εκάστοτε περίπτωση. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με τον/την πρώην σας, εάν εσείς ή ο διαμεσολαβητής αποφασίσετε ότι θα ήταν προτιμότερη η διεξαγωγή της διαμεσολάβησης σε ξεχωριστούς χώρους.

“In the middle of every difficulty lies opportunity.” – Albert Einstein

“Στη μέση κάθε δυσκολίας βρίσκεται η ευκαιρία.”

Πιστοποιημένος οικογενειακός διαμεσολαβητής σχεδιάγραμμα

Γιατί να επιλέξετε οικογενειακή διαμεσολάβηση;

Ένας οικογενειακός διαμεσολαβητής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε σχέδια για το μέλλον και να αποφασίσετε μαζί τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο δικαστήριο και να ζητήσετε από κάποιον άλλον να αποφασίσει.

Ο διαπιστευμένος οικογενειακός διαμεσολαβητής θα σας βοηθήσει να συνάψετε συμφωνίες για πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και την οικογένειά σας, όταν αλλάζουν οι περιστάσεις, όπως για παράδειγμα μετά το διαζύγιο ή τον χωρισμό.

Πλεονεκτήματα

  • Η διαμεσολάβηση είναι λιγότερο αγχωτική και πολύ πιο γρήγορη από το να πας στο δικαστήριο.
  • Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι φθηνότερη από τις δικαστικές διαδικασίες.
  • Ο οικογενειακός διαμεσολαβητής σας βοηθά να ρυθμίσετε θέματα σχετικά με τη γονική μέριμνα, τη διατροφή και τα περιουσιακά.
  • Σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο ως προς το μέλλον της οικογένειάς σας και σας βοηθά να βάζετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας πρώτα.
  • Σας βοηθά όλους να προχωρήσετε γρήγορα στο επόμενο στάδιο της ζωής σας.
  • Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται με την επίτευξη συμφωνίας σε πάνω από το 70% των περιπτώσεων.

Εάν είστε γονέας, είναι πολύ καλύτερο για τα παιδιά σας, για εσάς και τον πρώην σύντροφό σας, να συνεργαστείτε για να προσπαθήσετε να συμφωνήσετε για την πρόοδο τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας. Ο πιστοποιημένος οικογενειακός διαμεσολαβητής σας παρέχει μια ασφαλή και υποστηριζόμενη δομή για να διευθετήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα που αφορούν  στα παιδιά σας, λαμβάνοντας υπόψη τι θα είναι σημαντικό για αυτά, καθώς μεγαλώνουν. Σας παρέχει, επίσης, τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά σας και για όλη την οικογένεια.

Είτε είστε γονέας είτε όχι, η διαμεσολάβηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα μοιράσετε τα κοινά σας υπάρχοντα, πού θα ζήσετε και πώς θα είναι μελλοντικά οι οικονομικές σας σχέσεις.

Πότε πρέπει να εξετάσω την οικογενειακή διαμεσολάβηση;

Επικοινωνήστε με έναν διαπιστευμένο οικογενειακό διαμεσολαβητή τώρα, εάν χρειάζεστε βοήθεια για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών σας. Ακόμα κι αν η υπόθεσή σας έχει ήδη εισαχθεί στο δικαστήριο, η διαμεσολάβηση μπορεί να σας βοηθήσει να διευθετήσετε όλα τα ζητήματα “αναίμακτα”.

Σήμερα, δεν μπορείτε να παραπέμψετε την υπόθεσή σας στο δικαστήριο, εάν δεν έχετε κάνει προηγουμένως μια προσπάθεια διαμεσολάβησης. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι η υπόθεσή σας δεν είναι κατάλληλη για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, θα πρέπει να δείξετε στον δικαστή ότι έχετε παρευρεθεί στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης και έχετε ενημερωθεί ως προς τον θεσμό.

Μόλις βρείτε έναν διαμεσολαβητή, το πρώτο βήμα είναι να παρευρεθείτε σε μια σύσκεψη, όπου θα λάβετε πληροφορίες για τον θεσμό της διαμεσολάβησης προκειμένου να αξιολογήσετε εάν η διαδικασία είναι κατάλληλη για εσάς.

Πότε η διαμεσολάβηση ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση λειτουργεί για τους περισσότερους, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν:

  • Η ασφάλεια κάποιου κινδυνεύει, αν για παράδειγμα υπήρξε κακοποίηση. Εάν έχετε αποδεικτικά στοιχεία βίας ή κακοποίησης, μπορείτε να παραπέμψετε την υπόθεσή σας απευθείας στο δικαστήριο χωρίς να χρειάζεται να εξετάσετε το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης και δικαιούστε νομική συνδρομή για εκπροσώπηση.
  • Η διαφωνία σας αφορά οικονομικά ζητήματα και εσείς ή ο σύντροφός σας χρεοκοπήσατε.
  • Δεν ξέρετε πού είναι ο/η πρώην σας και δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.
  • Ο διαμεσολαβητής σας πιστεύει ότι η διαμεσολάβηση δεν θα είναι κατάλληλη για εσάς.

Θέλω να δοκιμάσω τη διαμεσολάβηση – τι πρέπει να κάνω;

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε την οικογενειακή διαμεσολάβηση για να σας βοηθήσει να επιλύσετε ζητήματα μετά τον χωρισμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πιστοποιημένο οικογενειακό διαμεσολαβητή.

Στην πρώτη σας συνάντηση θα έχετε την ευκαιρία να εξηγήσετε την κατάστασή σας και να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαμεσολάβηση για εσάς.

Είναι χρήσιμο, εάν μπορείτε, να ενημερώσετε τον πρώην σύντροφό σας ότι θέλετε να δοκιμάσετε τη διαμεσολάβηση, για να διευκολυνθείτε και οι δύο στη διευθέτηση των ζητημάτων, και να συμφωνήσετε σε ποιον διαπιστευμένο οικογενειακό διαμεσολαβητή θα απευθυνθείτε. Εάν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, μπορείτε να συναντήσετε έναν οικογενειακό διαμεσολαβητή για να συζητήσετε τα επόμενα βήματα που θέλετε να κάνετε και ο διαμεσολαβητής μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρώην σύντροφό σας (εάν απαιτείται).

Διαπιστευμένοι οικογενειακοί διαμεσολαβητές επιτυγχάνουν συμφωνία

Ο πρώην σύντροφος μου έχει ήδη δει έναν οικογενειακό διαμεσολαβητή  – τι να κάνω;

Εάν ο πρώην σύντροφος σας έχει επικοινωνήσει με έναν διαμεσολαβητή σχετικά με τα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης μετά τον χωρισμό σας, τότε θα σας ζητηθεί από αυτόν τον διαμεσολαβητή να παρευρεθείτε σε μια συνεδρία μαζί του. Αυτό είναι ένα τυπικό μέρος της διαδικασίας διαμεσολάβησης.

Εάν έχετε επικοινωνήσει με κάποιον οικογενειακό διαμεσολαβητή, σας συνιστούμε να βεβαιωθείτε ότι ο διαμεσολαβητής είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν ο διαμεσολαβητής είναι διαπιστευμένος, κλείστε ένα ραντεβού.

Η πρώτη αυτή συνεδρία δεν είναι δωρεάν, αλλά  θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που θα σας παράσχει ο διαμεσολαβητής, σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν με τον πιο οικονομικό και τον πιο κατάλληλο για εσάς και την οικογένειά σας τρόπο.

Συνήθως, θα πρέπει να πάτε στον διαμεσολαβητή με τον οποίο έχει ήδη επικοινωνήσει ο πρώην σύντροφός σας, αλλά, εάν έχετε ανησυχίες ότι δεν είναι κατάλληλος ή γνωρίζεστε με τον διαμεσολαβητή και, επομένως, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν διαφορετικό διαμεσολαβητή. Είναι λογικό να μιλήσετε στον πρώην σύντροφό σας, καθώς και στον διαμεσολαβητή με τον οποίο έχει έρθει σε επικοινωνία ο πρώην σύντροφός σας, για τους λόγους για τους οποίους θέλετε να απευθυνθείτε σε άλλον διαμεσολαβητή. Βεβαιωθείτε ότι ο διαμεσολαβητής που θα επιλέξετε είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαμεσολάβηση online

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση με πιστοποιημένο διαμεσολαβητή είναι διαθέσιμη και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ένας διαμεσολαβητής μπορεί να σας βοηθήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, να ρυθμίσετε για πρώτη φορά καταστάσεις ή να αναθεωρήσετε συμφωνίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των τρεχόντων περιορισμών λόγω του κορωνοϊού και να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε προσωρινές ρυθμίσεις που μπορούν να εξεταστούν ξανά, όταν αλλάξουν οι συνθήκες.

Αρχική Υποχρεωτική Συνεδρία ( ΥΑΣ) και διαμεσολάβηση μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο διαδίκτυο.

Οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος απαιτεί από αυτούς να παραμένουν αμερόληπτοι και να διατηρούν το απόρρητο καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαμεσολάβησης. Οι οικογενειακοί διαμεσολαβητές μεριμνούν, ώστε οι αρχές αυτές να τηρούνται και στην περίπτωση της online διαμεσολάβησης/τηλεδιάσκεψης.

Συνεδρίες διαμεσολάβησης

Εάν η πρώτη συνάντηση πάει καλά και συμφωνήσετε όλοι να δοκιμάσετε την οικογενειακή διαμεσολάβηση, θα οριστούν οι συνεδρίες διαμεσολάβησης επί της ουσίας του θέματος. Συνήθως χρειάζονται τρεις έως πέντε συνεδρίες για να επέλθει συμφωνία, ανάλογα με τα θέματα προς επίλυση.

Κατά κανόνα θα είστε όλοι παρόντες στις συναντήσεις, αλλά θα έχετε την επιλογή να δείτε τον διαμεσολαβητή και ξεχωριστά, αν χρειαστεί.

Τι κάνει ο διαμεσολαβητής;

Οι οικογενειακοί διαμεσολαβητές είναι εκεί για να:

  1. ακούσουν και να βοηθήσουν και τους δύο σας να επεξεργαστείτε τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε
  2. συζητήσουν τις επιλογές σας και τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για το μέλλον
  3. βεβαιωθούν ότι έχετε και οι δύο την ευκαιρία να μιλήσετε και να ακουστείτε
  4. δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να διευκολύνουν τις συζητήσεις σας
  5. σας συμβουλέψουν πότε μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω ανεξάρτητες συμβουλές, για θέματα όπως οι συντάξεις
  6. βεβαιωθούν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, είναι δίκαιες και για τους δύο, καθώς και για τα παιδιά που τυχόν εμπλέκονται.

Μπορώ να λάβω νομικές συμβουλές σχετικά με το αν η προτεινόμενη συμφωνία είναι δίκαιη για μένα;

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης θα καθοδηγείστε και υποστηρίζεστε από δικηγόρο-νομικό παραστάτη της επιλογής σας, η παράσταση του οποίου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι υποχρεωτική.

Τι γίνεται αν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχει προγραμματιστεί αρχικά;

Εάν η κατάστασή σας αλλάξει στην πορεία, μπορείτε να επιστρέψετε στον διαμεσολαβητή για να αλλάξετε την αρχική συμφωνία. Εάν έχετε συνάψει μια συμφωνία νομικά δεσμευτική και κάποιος από τους εμπλεκόμενους δεν την ακολουθεί, θα πρέπει να εξετάσετε εάν μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα με τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή. Εάν όχι, μπορεί να επιλυθεί μέσω των δικαστηρίων.

Γραφείο για οικογενειακή διαμεσολάβηση

Μπορούν τα παιδιά μου να συμμετέχουν σε συνεδρίες;

Ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητά τους να κατανοούν τι συμβαίνει, ναι, τα παιδιά μπορούν να παραστούν ως μέρος της διαδικασίας διαμεσολάβησης.

Όλοι οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές εκπαιδεύονται καταλλήλως, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους γονείς να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μετά τον χωρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και να βάλουν αυτά στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Μπορούν επίσης να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να χρειάζονται τα παιδιά, όταν οι γονείς χωρίζουν.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα παιδί να μιλήσει με τον διαμεσολαβητή, επειδή:

  • Ένα παιδί μπορεί να μην πει στον γονέα τι πραγματικά πιστεύει, ειδικά εάν το παιδί γνωρίζει οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των γονέων.
  • Ένα παιδί μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με τους δύο γονείς ταυτόχρονα και μπορεί να ανησυχεί και να αγχώνεται να μοιραστεί τις πραγματικές σκέψεις του μιλώντας με τον κάθε γονέα ξεχωριστά, για πολλούς λόγους. Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να λένε ένα πράγμα σε έναν γονέα και κάτι εντελώς διαφορετικό στον άλλο γονέα.
  • Σε οικογένειες όπου υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση, τα παιδιά αναγκάζονται να λειτουργούν ως εξισορροπιστές για τη διατήρηση της ειρήνης. Η συζήτηση με τον οικογενειακό διαμεσολαβητή, μπορεί να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφτούν τις δικές τους απόψεις.
  • Δίνει σε όλα τα παιδιά έναν προστατευμένο ιδιωτικό χώρο, για να αναρωτηθούν πώς θα είναι το αύριο και εάν έχουν οποιεσδήποτε απόψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
  • Στους δύο γονείς δίνεται η ευκαιρία να συναντήσουν τον οικογενειακό διαμεσολαβητή μόνοι τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν επίσης αυτήν την ευκαιρία.
  • Τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών τους για το πώς αισθάνεται το παιδί, μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί να μιλήσει ελεύθερα για το πώς αισθάνεται και τι πιστεύει ότι είναι σημαντικό.
  • Η παροχή συμβουλών προς τους γονείς αναφορικά με τα παιδιά αφορά στη μεταχείριση των παιδιών με σεβασμό και την προτροπή να ακούσουν και να λάβουν υπόψη τις απόψεις του παιδιού στις αποφάσεις που λαμβάνονται και το αφορούν. Η δυνατότητα που δίνεται στο παιδί να μιλήσει σε έναν επαγγελματία που εργάζεται με όλη την οικογένεια δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι εμπλέκεται πραγματικά και ακούγεται. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, να αισθάνονται ότι οι ρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον των παιδιών, θέτοντας το παιδί στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Δεν υπάρχει απαίτηση να παρευρίσκονται τα παιδιά, εάν δεν το θέλουν. Κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορεί να ζητηθεί η γνώμη τους, αλλά είναι πάντα ελεύθερα να λένε όχι, εάν δεν θέλουν να συναντήσουν τον διαμεσολαβητή. Πολλά καλωσορίζουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε κάποιον ουδέτερο για το τι συμβαίνει στην οικογένειά τους και τι είναι σημαντικό για αυτά.

Ο Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής θα εξηγήσει με ακρίβεια πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία συζήτησης με τα παιδιά σας και αν είναι κατάλληλη για την οικογένειά σας. Εάν θέλετε και οι δύο να οργανώσετε μια συνάντηση μεταξύ του διαμεσολαβητή και του παιδιού σας, ο διαμεσολαβητής θα στείλει στο παιδί μια πρόσκληση.

Εάν ένας Πιστοποιημένος Διαμεσολαβητής συναντήσει το παιδί σας για να ακούσει τις απόψεις του, θα συμφωνήσει με το παιδί τι από αυτά που ειπώθηκαν θα σας γνωστοποιήσει στην επόμενη συνεδρία διαμεσολάβησης. Συνήθως, τα παιδιά που δέχονται μια πρόσκληση έχουν κάποιες σκέψεις που θέλουν να μεταδώσει ο διαμεσολαβητής. Θα οργανωθεί μια συνεδρία ανατροφοδότησης με τους γονείς, ώστε να συμβεί αυτό. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των παιδιών τους κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς κάνουν απλά αυτό που λέει το παιδί ότι θέλει – η λήψη αποφάσεων δεν περνά ποτέ στο παιδί και οι γονείς διατηρούν πάντα την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έχουν κάποιες πολύτιμες πρόσθετες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να λάβουν λειτουργικές αποφάσεις  για την οικογένεια.

Νομικές συμβουλές

Οι Πιστοποιημένοι/Διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές του Υ.Δ. μπορούν να παρέχουν γενικές νομικές πληροφορίες: για παράδειγμα, λέγοντας σας τι λέει ο νόμος σχετικά με τους οικονομικούς διακανονισμούς, σχετικά με το διαζύγιο σε γενικούς όρους, αλλά δεν μπορούν να παρέχουν νομικές συμβουλές, λέγοντας σας τι σημαίνει αυτός ο γενικός νόμος για εσάς προσωπικά, στις ιδιαίτερες περιστάσεις σας.

Οι νομικές συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες για:

  1. λήψη απόφασης για οποιοδήποτε νομικό ζήτημα που σχετίζεται με τις συζητήσεις διαμεσολάβησης
  2. εξέταση οποιασδήποτε προτεινόμενης συμφωνίας
  3. μετατροπή της γραπτής συμφωνίας σε νομικά δεσμευτικό έγγραφο
  4. υποστήριξη κατά την προετοιμασία εγγράφων διαζυγίου για το δικαστήριο, εάν είναι απαραίτητο.

Νομικές συμβουλές λαμβάνεται από τον δικηγόρο-νομικό σας παραστάτη.

ΥΑΣ Οικογενειακή διαμεσολάβηση
Συνεπιμέλεια Οικογενειακή διαμεσολάβηση
Online Οικογενειακή διαμεσολάβηση
Οικογενειακή διαμεσολάβηση gia gr;hgorh l;ysh